/ iStock/Getty Images
Кристина Доротея де Бройн е новият представител на УНИЦЕФ в България, съобщиха от организацията. Под нейното ръководство УНИЦЕФ България ще продължи да работи с националните партньори, гражданското общество и частния сектор, за да подобри живота на децата в България, включително най-уязвимите.

Кристина де Бройн връчи акредитивните си писма в Министерството на външните работи на 9 юни.

Стартира Национална кампания за подкрепа на детското психично здраве

"Високо ценим активното и ползотворно сътрудничество с УНИЦЕФ по въпроси от общ интерес за подобряване качеството на живота на българските деца. Насърчаването на правата на децата е основен приоритет за България, активно преследван във всички наши политики и действия", заяви Уляна Богданска, Генерален директор "Глобални въпроси".


"За мен е чест да представям УНИЦЕФ в България и очаквам с нетърпение да работя с правителството и партньори, за да изградим по-добро бъдеще за всяко дете. Ще продължим усилията си да носим позитивна промяна за децата, да намалим неравенствата сред децата, и да гарантираме, че правата на децата се спазват", заяви Де Бройн.

"УНИЦЕФ високо оценява глобалния ангажимент и активната роля, която България заема като застъпник за правата на децата, и работата на страната като съпредседател на групата "Приятели на децата и Целите за устойчиво развитие", както и участието й в Съвета на ООН по правата на човека", допълни тя.

Кристина де Бройн работи за децата като международен служител в продължение на повече от 20 години. Тя има дълъг опит по света с работата си в областта на хуманитарните дейности и развитието, включително и в централата на УНИЦЕФ. Преди да поеме поста в България, тя работи като заместник-директор на офиса на УНИЦЕФ за връзки с институциите на ЕС в Брюксел, като има водеща роля в процесите, свързани с иновативни партньорства, мобилизиране на ресурси и поддържане на стратегически партньорства. Представя УНИЦЕФ при взаимодействия на световно ниво пред различни партньори от ЕС на политическо равнище.

Кристина де Бройн е била също заместник-представител на УНИЦЕФ в Кот д'Ивоар, работила е за УНИЦЕФ и в Сенегал, Шри Ланка и централата на организацията в Ню Йорк. Преди да се присъедини към УНИЦЕФ, Де Бройн работи за Министерството на външните работи на Нидерландия като политически съветник в отдела по правата на човека, укрепването на мира и хуманитарната помощ.

В България тя поема поста от д-р Джейн Муита, която беше представител на УНИЦЕФ в България в продължение на 3 години и се пенсионира след дългогодишна работа в организацията.

Кристина де Бройн е родена в Нидерландия. Има магистърска степен по Публични политики и публична администрация от Университета в Лайден и бакалавърска степен по Европейско право в областта на правата на човека/Политически науки. Омъжена е, с две деца.
БТА