/ iStock/Getty Images
Психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца
В Деня на детето - 1 юни, омбудсманът Диана Ковачева дава старт на Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве, насочена към ученици и тийнейджъри, съобщават от институцията.

Инициативата ще бъде под мотото "Синьо лято", а нейната цел е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID-19. Ще се реализира в 12 града, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Спасяват туризма с безплатна почивка за учители и ученици (ВИДЕО)

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите вследствие на локдауна. По тази причина, в рамките на една седмица - от 14 до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите започва от 1 юни и ще продължи до 13 юни.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35 процента от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60 на сто от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44 процента от тях са съобщили за влошено психично здраве, посочват от институцията на омбудсмана.

Как да опазим психиката си по време на пандемия

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват два пъти повече страх и тревога, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия и тъга, четири пъти повече самота, три пъти повече разочарования, два пъти повече безпомощност и безполезност, се казва в съобщението.