Учителската стачка продължава
Учителската стачка продължава / снимка: Sofia Photo Agensy

Учителската стачка продължава. Това стана ясно след близо тричасови разговори в централата на КТ "Подкрепа", където структурите на синдикатите по страната решaваха дали да приемат договореното в петък споразумение между Министерство на образованието и науката и КНСБ и КТ "Подкрепа" за повишаването на учителските заплати.

Говорителят на Националния стачен комитет Николай Николов, който е и учител от Първа английска гимназия в София, заяви, че близо 55% от стачкуващите са отхвърлили споразумението на правителството от петък вечер. То предвиждаше 650 лева средна брутна учителска заплата от средата на следващата година.

47,07% от учителите в страната подкрепят споразумението, а близо 53% го отхвърлят. 25% от учителите в София подкрепят споразумението, 75% са против него, което означава, че учителската стачка продължава. Не е ясно как са изчислени тези цифри, защото някои областни координатори са представяли процент на училища, други процент на учители, а трети само проценти.

На следобедното заседание в КТ „Подкрепа” е било решено още шест човека да се включат в групата на преговори с кабинета.

След срещата някои учители обясниха, че не приемат предложението на кабинета, защото не виждат гаранции, че предложените текстове ще станат реалност.

Единният национален стачен комитет с шест поименно предложени учители вече е изпратил своето предложение за продължаване на преговорите в Министерството на образованието и науката. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след заседание на областните стачни комитети в централата на КНСБ.