Стачно споразумение между МОН и синдикатите
Стачно споразумение между МОН и синдикатите / netinfo

Учителските синдикати и правителството постигнаха споразумение за увеличение на заплатите в средното образование, което ще бъде предложено на местните структури. Това стана ясно след близо четиричасови преговори в сградата на Министерство на образованието и науката.

Пълният текст на проектоспоразумението гласи:

 

 

С Т А Ч Н О   С П О Р А З У М Е Н И Е

“Министерството на образованието и науката, представлявано от Даниел Вълчев – министър, от една страна,

и

съпредседателите на Единния национален стачен комитет Стефан Вълков – СБУ към КНСБ, Васил Василев – СО към КТ “Подкрепа”, Живка Желязкова – НУС към КНСБ,

Синдикат на българските учители към КНСБ, представляван от Янка Такева – председател,

Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, представляван от Крум Крумов – председател,

Независим учителски синдикат към КНСБ, представляван от Аспарух Томов – председател, от друга страна.

На основание общите стачни искания на синдикатите и проведените преговори между страните, водени от желанието за възстановяване на пълноценен образователно-възпитателен процес, водени от разбирането, че образованието е неизменен национален приоритет, потвърждавайки своята готовност да работят заедно за развитие на българското образование, в съответствие с принципите и мерките в приетата от Народното събрание Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015), със съзнанието, че главното предизвикателство пред българските училища и детски градини продължава да бъде повишаването на качеството на образователно-възпитателния процес, уверени, че търсенето на диалог и отчитането на мнението на всички участници в образователно-възпитателния процес за промените в областта на училищното образование е необходимо с оглед изграждане и повишаване на доверието в системата,

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

1. Министерският съвет да предложи на Народното събрание в бюджет 2008 г. да бъдат осигурени по функция образование 470 млн. лв. повече от средствата за 2007 г.

2. Министерският съвет да предложи на Народното събрание законодателни промени, по силата на които от 1 януари 2008 г.:

2.1. всички училища и детски градини да придобият статут на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, като най-малко 80 % от средствата, определени по единните стандарти, се предоставят на разпореждане на съответното училище/детска градина, а останалите средства се разпределят по утвърдена от първостепенния разпоредител формула. Бюджетът се изготвя от директора на училището/детската градина и се обсъжда с педагогическия съвет, училищния съвет и ръководствата на представителните синдикалните организации в съответното училище/детска градина, страни по настоящото споразумение. С цел гарантиране на прозрачност при изпълнение на делегирания бюджет, директорът изготвя 3-месечен отчет по изпълнението на бюджета и го оповестява публично;

2.2. да бъде създадена законова забрана за прехвърляне на средства от функция образование за други дейности, в т.ч. и за делегирани от държавата дейности по други функции. Реализираните в края на годината икономии от средствата за образование, които остават като преходен остатък в общинския бюджет, да се разходват само за образование;

2.3. да бъде създадена законова забрана за назначаване на лица извън звената в системата на народната просвета за сметка на средства от функция образование;

2.4. да бъде създадена законова възможност икономиите от фонд „Работна заплата” в системата на народната просвета да се използват за увеличаване на възнагражденията.

3. Да бъдат създадени възможности за гъвкав подход при определянето на възнагражденията при условията на чл. 9 от Колективния трудов договор, както и да бъдат дерегулирани механизмите за определяне на числеността на непедагогическия персонал при спазване на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия за възпитание и обучение.

4. Да бъде създадена нормативна възможност педагогическите съвети да вземат решение за увеличаване на броя на учениците в паралелките/групите, но с не повече от 10 % от норматива.

5. Да продължи въвеждането на системата за диференцирано заплащане с нейните три стълба с активно участие на социалните партньори при разработване на критериите за оценка, като за целта бъде създадена необходимата нормативна база. Да продължи прилагането на първия стълб на диференцираното заплащане през 2008 г. и от 1 октомври 2008 г. да бъде въведен следващ стълб.

6. Да бъдат създадени механизми за допълнителна работа извън нормите за задължителна преподавателска заетост и извън работно време с изоставащи или особено надарени ученици и да бъде създадена програма за финансиране на повишените ангажименти на учителите извън учебната натовареност.

7. Да продължи изграждането на национална ефективна система за външно оценяване, в това число и провеждане на държавни зрелостни изпити съгласно Закона за народната просвета.

8. Учител, който предоставя образователни услуги срещу заплащане, подава пред директора годишна декларация относно предоставянето на такива услуги, както и относно отсъствието на конфликт на интереси.

9. От реализираните в системата на народната просвета икономии от 1 ноември 2007 г. средната брутна работна заплата на заетите да стане съответно 524 лв. за педагогическия персонал и 283 лв. за непедагогическия персонал (без това да включва средствата за диференцирано заплащане и допълнително трудово възнаграждение). За целта да бъдат извършени промени в съответните нормативни актове.

10. Да бъдат завишени стандартите за издръжка на един ученик през 2008 г., като средният стандарт от 933 лв. през 2007 г. достигне не по-малко от 1151 лв. през 2008 г.

11. От 1 януари 2008 г. увеличаването на възнагражденията в системата на народната просвета да се извършва през единния разходен стандарт, делегираните бюджети, действащите норми за задължителна преподавателска работа и средните стойности на нормативите за пълняемост на паралелките/групите, като въз основа на това през месец юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал да достигне 650 лв. (без средствата за диференцирано заплащане), а заплатите на непедагогическия персонал да се увеличат пропорционално. Началната основна учителска заплата за новопостъпили през месец юли 2008 г. да бъде не по-малко от 450 лв.

12. Да бъде създадено нормативно задължение при реализирани икономии от фонд „Работна заплата” директорът на училището/детската градина да предоставя допълнително материално стимулиране на заетите без ограничение в размера.

13. Да бъде осигурен необходимият финансов ресурс за обезпечаване на дейността на защитените училища.

14. Страните се задължават да работят за постигането на целия пакет от мерки, описани в това споразумение.

15. Страните се задължават да се информират взаимно за възникнали проблеми в хода на реализацията на мерките и съвместно да търсят решения за преодоляването им".