Учителка с пистолет-играчка обрала банка в Плевен
Учителка с пистолет-играчка обрала банка в Плевен / снимкa: Дарик-Плевен
Задържаха учителка за банков обир в Плевен
27985
Задържаха учителка за банков обир в Плевен
  • Задържаха учителка за банков обир в Плевен

37-годишна учителка по български език и литература е задържана през миналата нощ за въоръжен грабеж на банков офис, извършен преди месец в Плевен. Маскираната педагожка Поля Даскалова от Славяново е отмъкнала 21 600 лв., след като заплашила с пистолет-играчка служителите на банката и после избягала.

Учителката е от Славяново - малък град, разположен близо до Плевен. По думите й пред полицаите, отдавна е имала финансови затруднения, което я принудило да извърши обира на банката, за да разплати заемите и кредитите си. Самоличността й е установена по снимков материал, снет от охранителните камери на банката. Жената се е подготвяла около седмица за нападението, като е наблюдавала внимателно движението в банковия офис.

По време на грабежа тя не е използвала истинско оръжие. За целта учителката се е снабдила с детски пистолет, с който заплашила трите служителки в клона и е отмъкнала 20 000 лева. 37-годишната жена няма предишни провинения, задържана е за 72 часа с мярка от прокуратурата. Повдигнато й е обвинение за извършен въоръжен грабеж на банков офис. За първи път в Плевен автор на подобно тежко престъпление е жена. Това съобщи на пресконференция комисар Светозар Илиев, директор на Областната дирекция на полицията Плевен. 

37-годишната учителка е трябвало да замине за Америка след месец. Жената е спечелила Зелена карта и е трябвало да лети на 12 май, разказаха нейни близки и колеги.

Поля Даскалова е действащ учител в СОУ "Христо Ботев" в Славяново и председател на читалищното настоятелство на местното Читалище "Паисий Хилендарски". Като добър професионалист, изключително еродирана и дейна личност я определиха нейните колеги, приятели и съседи. Педагожката има три висши образования, семейна е, с 18-годишна дъщеря и 14-годишен син. Била е кандидат за общински съветник в листа на ОДС на изборите през 2003 г. Близки на учителката разказаха, че наскоро тя е спечелила Зелена карта и е трябвало да замине за Атланта със сина си. Съпругът й е имал сериозни дългове, заради което в дома им е идвал съдия-изпълнител да опише семейното имущество.

Навярно затова е получил отказ за виза, коментираха колеги на Даскалова. Никой от нейното обкръжение не е забелязал промяна в държанието й след обира, който беше извършен преди месец. Жената си е подготвяла документите за 1-годишен отпуск и е разплатила част от борчовете на съпруга си към банки. Семейството живее в бедна къща в покрайнините на града, която е била обявена за продан.

В ранния следобед на 15 март около 16.00 ч. жената влезе в банката, прикривайки се с шал и слънчеви очила, и заплаши, че има оръжие. Дежурните служители не успяха да натиснат паник-бутона своевременно и й предадоха оборота - около 20 000 лева. Камерите обаче заснели жената по време на извършване на престъплението и насочили полицаите в разследването.

Новини от Плевен