/ Thinkstock/Getty Images
Десетокласници от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Никола Златарски" в Златарица отглеждат шафран в нива, засята от тях в парка за провеждане на практически занятия към училището.

Сирена с трюфели и масло с шафран - лукс деликатеси за вашата маса

"Идеята за засаждането, отглеждането и сушенето на растението, известно като най-скъпата подправка в света,
е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса на Министерството на земеделието и Министерството на образованието на тема "Моето стопанство", разказа учителката Надежда Топалова.

"Върху половин декар земя на терена за практически занятия, учениците са засели 100 килограма луковици от шафрановия минзухар. Очаква се добивът за първата година да е около 70 грама, като предстои да се изследва дали мястото и климатичните условия ще се окажат подходящи за засаждане на разсад и през следващата година", посочи Топалова.

Шафранът лекува коронавирус

Тя отбеляза, че 17-те десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, изучават технологията за отглеждането и добиването на шафран във факултативния час, наречен "Екологията и моето стопанство".

"Целта е след обобщаване на резултатите училището да кандидатства за статут на иновативно, защото самата култура е нова за тези географски и климатични територии", посочи тя.

Гимназията е създадена през 1919 година, като зимно земеделско училище, сега нейните възпитаници изучават дисциплини, приложими към горското и селското стопанство.
БТА