/ iStock/Getty Images
Опасни ли са продуктите за домашно избелване на зъби?
Търговци предлагат продукти за избелване на зъби със съмнително качество в интернет. Те обещават бързи ефекти на ниски цени, сигнализира NOVA. Сайтовете, в които се рекламират, дори призовават потребителите да използват лепенки и капсули, вместо зъболекар.

На пазара за изящни усмивки има всичко – от лентички за избелване, през кокосови въглени и пудра до капсули и гелове. Те са с неясен произход, състав и съмнителни резултати. При схемата се използват фалшиви профили на потребители и експерти, които да създават доверие сред потенциалните клиенти.

Пратките се изпращат по куриер, а пряк контакт с фирмата е невъзможен, тъй като за да получат продукта, потребителите попълват електронна форма и някой се свързва с тях. Информация за производителите няма и върху опаковката на колетите, които пристигат до потребителите.

Попитани дали е възможна перфектна усмивка за броени дни, само с помощта на ленти, които се лепят на зъбите, експертите-фармацевти отговориха така: „За съжаление, се намират много често продукти, които са извън регламентираната мрежа, които съдържат много високи концентрации на агресивни агенти, които могат да доведат до много сериозна щета върху зъбния емайл”, заяви фармацевтът-експерт Антон Вълев.

Според правилата на Брюксел, в домашни условия можем да използваме само продукти с концентрация на избелващото вещество до 0.1%. „От 0.1 до 6% - избелването се извършва единствено и само от лекарите по дентална медицина. Забранени са всички препарати над 6 %, съдържащи кислородна вода”, каза Николай Шарков от Български зъболекарски съюз.

Избелването на зъбите може да е опасно

До потребителите често достигат и продукти, които не са разрешени за продажба в ЕС, предупреждават фармацевтите, тъй като агентите за избелване на зъбите в тях са доста по-силни от разрешеното.

Продуктите за избелване се контролират от Изпълнителната агенция по лекарствата. Режимът на регистрация обаче е само уведомителен. Така дали рекламираните ленти могат да постигнат блестящата усмивка, е трудно да се докаже. Ако все пак решим сами да постигнем усмивка 24 карата, трябва да купуваме само от фармацевти.

Продукти, които ни обещават перфектна усмивка за броени дни, с неясен произход и състав, могат да се окажат и опасни. В практиката си магистър-фармацевтът Антон Вълев е попадал неведнъж на пациенти, които търсят съдействие след злополучен опит за избелване на зъбите.

Затова, когато става дума за перфектна усмивка, блогърът Антоанет Пепе търси помощта на стоматолозите. Последователите ѝ в социалните мрежи също често ѝ сигнализират за фалшиви продукти, които откриват в интернет.

Нежелани ефекти могат да се получат и ако потребителите не прилагат продуктите, според указанията на производителя. Затова препоръката е избелването на зъбите да става при специалисти-стоматолози.