Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България / снимки: БГНЕС
Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
66654
Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
  • Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България

Записи, на които се вижда как турски граничари безконтролно пропускат бежанци към България, възмутиха български евродепутати, които посетиха бежанския център в Пъстрогор. Според един от тях - Ивайло Калфин, вариант за справяне със ситуацията у нас, е да се коментира възможността за разселване на тези хора в страни от ЕС.

Според него бежанска криза в България трябва да се разглежда като общ европейски проблем, а не само като български. Трябва да се набележат и начини за задържането на бежанците близо до границите на родните им страни. Ивайло Калфин изтъкна, че един от проблемите е, че Турция все още не е ратифицирала споразумението за реадмисия, а същевременно с това получава значителна помощ от Европа за поддържане на своите бежански лагери.

Южната ни съседка значително трябва да засегне контрола на границата си с България, смята и Станимир Илчев. Според него с бежанската криза у нас би могла да се ангажира и „Фронтекс”, която да окаже натиск върху Турция. Това е агенцията за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС. Според Илчев е възможно на българо-турската граница да се допуснат смесени екипи с офицери от „Фронтекс” и тези патрули да окажат по-голямо въздействие върху каналите, по които се движат бежанците. От друга страна Турция трябва да увеличи натиска върху каналджиите, които работят на нейна територия, смята още Станимир Илчев.

Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
netinfo

Пред Дарик председателят на Агенцията по бежанците Никола Казав заяви, че обсъжданият вариант за настаняване на бежанци в хотели е отпаднал. Било е решено отпуснатите над 560 000 лв. за тази цел да се ползват за бързи освежаващи ремонти на бази към отделни министерства и институции. Например в късния следобед вчера в помещение, собственост на образователното министерство в София са били настанени 51 бежанци.

Делегацията на европейския парламент днес бе посрещната с протест от бежанците в Пъстрогор. Предимно млади мъже бяха насядали на земята пред сградата на центъра и с плакати, написани на арабски и английски език, настояваха по-бързо да получат статут на бежанци.

Новини от Хасково

Турция безконтролно пропуска сирийските бежанци към България
netinfo