Тръгва ли си Асенов от митниците и защо?
Тръгва ли си Асенов от митниците и защо? / снимка: Sofia Photo Agency

До няколко дни финансовият министър Пламен Орешарски ще реши дали да приеме оставките на ръководството на Агенция „Митници”. Ако все пак се стигне до избора на нов шеф, той ще е такъв, че да осигури приемственост и спокойствие в системата, категоричен е Орешарски. Той допълни, че подаването на оставките не подлага на риск работата на агенцията. Според него фактът, че цялото ръководство иска да напусне институцията, е било доказателство за екипност.

Мотивите, които от ръководителите на Агенцията посочват за решението си, са свързани с натрупано напрежение както в хода на присъединяването към Европейския съюз, така и в първата година след членството. Пламен Орешарски подчерта, че е доволен от работата на ведомството и в момента той не би поискал оставката на Асенов. На въпрос дали има предложение за нов шеф на институцията, което да отправи към премиера, Пламен Орешарски отговори: „Нека да помисля първо дали ще приема оставките.”

Очевидно е, че промяната върви с пълна сила във всички структури, във всички звена, които бяха предмет на определени критични бележки от страна на Европейския съюз. Така президентът Георги Първанов коментира в Пловдив подадената оставка от митничар №1 Асен Асенов. Според държавния глава постъпката на Асенов отваря допълнителни възможности и ниши, за да може България да отговори на очакванията на европейските си партньори.

Петър Кънев от левицата каза, че не е изненадан от оставката на Асен Асенов. НДСВ със сигурност няма да слага „политически чадър” над Асен Асенов, заяви заместник-председателят на партията Милен Велчев. По думите му обратното би означавало, че жълтите разчитат на специални услуги от митниците.

Велчев декларира, че правителството на НДСВ от 2001 г. и като коалиционен партньор сега не е взело и лев от митниците. Той смята, че правителството трябва да вземе най-правилното решение след оставките в ръководството на Агенция „Митници”, за да не се допуска срив в събирането на приходите от митниците. Спомняте си какво стана в последната година от управлението на СДС, когато беше сменен шефът на митниците, каза Велчев.

„Ако оставката на Асенов е негово лично решение, то той има право да се оттегли. Ние не сме настоявали той да остане след края на мандата на НДСВ. Това е било решение на министъра на финансите и на премиера. Коалиционното споразумение не предвижда намеса на политическите партии в кадровата политика на отделните министерства”, обясни Велчев.

Милен Велчев отрече да знае да има натиск върху Асен Асенов за подаването на оставка.

Алиосман Имамов от ДПС допусна, че може би премиерът Сергей Станишев има информация за Агенция "Митници", с която на този етап депутатите не са запознати и това е в основата на оставката на Асен Асенов. Оставката ще бъде основателен повод премиерът да разпореди сериозни проверки в митниците, за да може ако има проблеми там, те да станат публично достояние, прогнозира Имамов.

Разработката “Сови” има директна връзка с оставките в Агенция “Митници”, каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, но не пожела да конкретизира каква е тя. “Изпратеното от вътрешния министър Михаил Миков писмо до вътрешната комисия във връзка с делото “Сови” е поредното доказателство, че когато става въпрос за корупция с ДПС, управляващите винаги ги защитават”, добави Атанасов.

По думите му в конкретния случай Миков е направил голяма грешка, защото върви по стъпките на Румен Петков. Той припомни случая със срещите на бившия вътрешен министър с братя Галеви. “Когато поставих публично въпроса, Румен Петков твърдеше, че съм се объркал. Михаил Миков сега също твърди, че съм се объркал”, аргументира се Атанасов.

Оставката на шефа на Агенция „Митници” Асен Асенов най-вероятно има връзка с факта, че големи суми пари не изтичаха по посока на държавния бюджет. Това заяви лидерът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Бакалов каза още, че заради бездействието на Агенция „Митници”, много пари не са влезли в държавния бюджет. Според него последните кадрили, които прави управляващото мнозинство, може би са продиктувани от факта, че едни хора са изчерпали възможностите си за финансиране на партиите за идната година и сигурно приемниците им сега ще дофинансират партиите си с нова сила и енергия за предизборната им кампания.

Още преди шест години предлагах сливането на Агенция „Митници” с Националната агенция за приходите, защото двете институции не обменяха информация. Това заяви пред Дарик бившият заместник-министър на финансите с ресор „Митници” Стамен Тасев. Той поясни, че няма връзка между информационните системи на двете ведомства, а пък техните ръководители не обменят данни, позовавайки се на службена тайна. Ето какво още каза Тасев:

Аз съм ги съветвал следното, казвам им: “Господин Асенов, защо не седнете близко до господин Николай Попов и да извадите един списък от фирмите, които вие сте установили, че имат съмнително поведение на границата и господин Попов да си ги препише ако трябва, няма да сте нарушили тайната. Той ще е виновен, че ги е преписал от вас. Той обаче ще ги използва, ще отиде и ще ги провери и ще намери същите измами”. Защото вижте, данъчните измами с ДДС са свързани с митниците. Това, ако не са го разбрали тези господа, всеки един от шефовете се оправдаваше със своята тайна, защото българските институции в стремежа си да постигнат демократизация на обществото абсолютизираха митническата тайна, данъчната тайна, банковата тайна и всичко това беше в полза на престъпния свят.

Какво ви отговори господин Асенов тогава?

Естествено, господин Асенов и господин Попов ще си държат за интересите на своите институции. Никой от тях не би бил съгласен да стане каквото и да е обединяване, защото някой от тях ще остане без работа.

„Безспорните нарушения в митниците, магазините, в бензиностанциите, във всяка една сфера там са огромни”. Така коментира столичният кмет Бойко Борисов оставката на шефа на Агенция „Митници” Асен Асенов и добави:

„Питането ми е не кой и защо го сменя, а защо, след като три години всичко това е било ясно, е търпяно и в интерес на кого. Ако премиерът излезе и каже сменям го, защото в интерес на еди-кои си или еди-как си, това е проблемът, ние ще го аплодираме. Ние научаваме само тихо мълком за някакви смени и пълна тишина по тях”.

Познавам добре Асен Асенов и предполагам, че има достатъчно сериозни лични, а не професионални мотиви, за да се оттегли от поста си. Всички опити да се правят спекулации, че срещу него са водени евтини мероприятия, са дълбоко неверни и непочтени”. Това каза в Плевенско екс-вътрешният министър Румен Петков по повод оставката на шефа на Агенция „Митници”.

„Действително Асен Асенов изнесе един от най-трудните периоди в Българските митници на плещите си, включително влизането ни в ЕС и промяната в действията на митниците с оглед на вътрешната търговска политика в ЕС, предполагам, че има и много умора и напрежение, което си казва думата”, коментира Румен Петков.

Той категорично отрече оставката на Асенов да е по някакъв начин свързана с разработката срещу бившия зам.-директор на БОП Иван Иванов.

Умората, много силният натиск от медиите, а и глупостите, които се изговориха, са мотивите за оставката на шефа на митниците Асен Асенов. Това коментира в Луковит премиерът Сергей Станишев. Той заяви, че вчера е бил информиран за оставката и мотивите от министъра на финансите, утре очаква по-подробен доклад.

Както знаете, митниците са една от важните институции по отношение на приходната част на държавата. Не малко неща бяха направени през последните години, но във всяка институция има още какво и по-добре да се свърши, допълни премиерът. На въпрос има ли нещо общо оставката на Асенов с разследването на шефа на ГДБОП Иван Иванов, той отговори, че няма представа и че не е следовател или главен комисар, а политик, министър-председател.