Продължават опитите за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС и БСП седнаха на масата за преговори. 

"Тези консултации изискват от нас да осъзнаем отговорността, която стои пред всички парламентарни групи, за това 49-ят парламент да изпълни основната си задача, съставяне на редовно правителство. Отчитаме предизвикателствата пред държавата и отговорността, която носим, особено ние като първа политическа сила, да предложим управленска програма. Тя е представяна многократно. Ние винаги сме се стремели да предложим такава програма, която да може да бъде реализирана. Вярно не е в екселска таблица, но е ясно разписана с цели, които да бъдат постигнати с оглед на мнозинство, което да я реализира", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

"Предлагам в конструктивен тон да започнем да обсъждаме най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност", допълни тя.

В търсене на правителство: ГЕРБ-СДС се срещна с ДПС - намериха ли пресечни точки

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от БСП заяви, че са се отзовали на срещата, защото трябва да се води диалог.

БТА

"Това е наша политика от няколко парламента насам и се опитвахме да сме конструктивни в този процес. Трябва да отбележим, че от наша гледна точка, структурирането на този процес не се прави по най-добрия начин", подчерта той. 

"Малко по-рано вие ни изпратихте една екселска таблица с програма, която е възможно да не е на ГЕРБ, така че ние не сме в състояние да обсъждаме това, което вие предлагате като политики, но може да ви изслушаме", каза Вигенин.

Нинова: ГЕРБ-СДС ни канят на среща за управленска програма, изпращат ни тази на ПП-ДБ

"Преди да навлезем в детайли към това, какви са нашите партийни политически приоритети и преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две, три неща, които да дадат насока на този процес. Първо смятаме, че трябва да тръгнем обратно към това кои са големите основни национални приоритети. Второ, от наша гледна точка е хубаво да имаме яснота как политическа партия ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, което да бъде съставено. И вчера и днес, лидерът на ГЕРБ казва различен срок. Трятият елемент, който също е изключително важен е как ГЕРБ си представя формата на това правителство", заяви още той. 

Според него едно редовно правителство трябва да се ангажира приоритетно със социална политика, образованието, съдебната реформа, здравеопазването и членството ни в Шенген. 

"Бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме и тези 6.4% определени от служебния кабинет. Смятаме, че е възможно да разсъждаваме върху бюджетен дефицит от 4.5%", коментира той. 

Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ сподели, че е убеден, че ще имат възможност да проведат професионална дискусия по всички параметри на бюджета, който за нас е втората важна тема, защото първата важна тема е дали в това Народно събрание ще има мнозинство, което да излъчи правителство. 

БТА

"Прав е г-н Вигенин да търсим повече логика във всяка от отстъпките в процеса. Тя нормалната политическа логика изчезна през последната година и половина. Без да драматизирам, парламентарната република е поставена под въпрос. Парламентът се събира за къси серии, а след това потъваме в поредния цикъл от избори. Трябва да намерим технология, за да прекъснем този процес", каза той. 

Реакции след срещата 

"Ние сме две от партиите, които са имали много сериозен политически и личен сблъсък помежду си. Хубаво е, че сега намираме възможност да обсъждаме заедно някакви приоритети важни за България. Обсъдихме нашата визия, част от нашата управленска програма, вие разбирате, че времето от час е твърде кратко, за да коментираме всичко". Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

По думите й по някои теми двете партии нямат абсолютно никакви противоречия, като например външна политика, с изключение от тяхна страна - помощта за Украйна. Нашата позиция знаете е демонстрирана многократно с гласувания в пленарна зала, подчерта тя и допълни: 

"Ако намерим сили и смелост да търсим отговорни решения би могло да се получи с гласуване на дори сериозни и отговорни решения в пленарна зала, когато се наложи да обсъждаме бюджет на правителство".

Еврозоната е наш приоритет, подчерта Десислава Атанасова. 

"Те подкрепят Еврозоната. Спорихме по възможностите на дефицита за влизане в Еврозоната, защото условията са инфлация, дефицит и определено законодателство. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа може да се направи компромис с това. Те не са против еврозоната по принцип", категорична бе тя.