Тома Биков НС
Тома Биков НС / БГНЕС
Нашето поведение много зависи от това на парламентарната група на "Продължаваме промяната". Те се обявиха срещу кандидатурата на Любомир Каримански, защото той нямал достатъчно добра репутация. След като е така, той трябва да бъде освободен и от поста председател на бюджетната комисия. Ще наблюдаваме поведението на ПП и ще видим дали те за пореден път няма да демонстрират двоен стандарт. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по повод предстоящото гласуване в пленарна зала на единствената кандидатура за нов управител на БНБ - тази от ИТН на Любомир Каримански, предаде БГНЕС.

"След като Каримански няма достатъчно добра репутация да заеме поста на управител на БНБ би следвало да няма такава и за бюджетната комисия. Ще видим дали за пореден път ПП няма да демонстрира двоен стандарт", каза още Биков и подчерта, че само след два месеца "Асен Василев и Любомир Каримански ще трябва да изготвят актуализацията на бюджета".

Андрей Гюров: Не работим за постове и мисля, че го доказахме (ВИДЕО)

Той припомни, че още миналата година от ГЕРБ са казали, че страната ни има един изключително добър управител за този пост от сегашния гуверньор Димитър Радев. Ние ще подкрепим безспорни авторитети за този пост, подчерта Тома Биков.

За да бъде избран Каримански, са необходими гласовете на половината от регистриралите се депутати.

Депутатите от "Продължаваме промяната" съобщиха, че няма да гласуват за Каримански. В неделя председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров се отказа от състезанието за гуверньор на БНБ, защото не е срещнал необходимата подкрепа.

Сабрутев: Попитах Каримански какво мисли, ако бъде издигнат за представител в Световната банка

Ако не бъде избран управител на БНБ, може да се обяви нов конкурс. До избирането на нов гуверньор, длъжността ще изпълнява досегашния управител Димитър Радев, чийто шестгодишен мандат изтече миналата година.
 
БГНЕС