/ БТА
Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО). Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си. По думите му целта на плана е да бъде възстановена напълно нормалната работа на предприятието и да се произвежда продукт, с качествени показатели, така както заводът за третиране на отпадъци е проектиран.

"Въпреки похарчените от предишното управление близо 114 млн. лева за последните три години, повече от 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт, а предприятието не е могло да работи нормално, обясни кметът.  Липсата на поддръжка, съчетана с неработещите системи за обезпрашаване, са довели до поетапно дефектиране на основни съоръжения", каза още Терзиев. Според него без тях няма как да има работещ производствен процес.

"Още по време на предизборната кампанията темата със събирането на отпадъците на София и тяхната преработка беше централна за нас", посочи кметът. Той допълни, че причината за това е, че "предишните управляващи упорито са отказвали да нарушат комфорта си и са оставили нещата на самотек, което със сигурност би довело до поредна криза с боклука". 

По думите на Терзиев, за да избегнат тази криза, още в първите дни е назначен одит в общинското предприятие.

"Предадохме доклада на вътрешния одит в прокуратурата. Оздравителният план ще се изпълнява в три етапа", обясни кметът.

"Етапите са - спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки. Спешните са да намерим решения и да намалим времето за реакция, мерките за справяне с честите аварии, блокажи и други проблеми, които реално намаляват ефективното работно време на машините. Освен това започна процесът за попълване на недостигащия персонал в ключовите места на производството", каза още той и допълни, че може би най-важното е, че вече е възстановена координацията между екипите, което според кмета е ключова предпоставка за много по-добър и по-ефективен работен процес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня