Терористи искали америций, конфискуван в България
Терористи искали америций, конфискуван в България / снимка: Дарик - Пловдив / Ангел Стоев в студиото на Дарик радио-Пловдив
Терористи искали америций, конфискуван в България
19381
Терористи искали америций, конфискуван в България
  • Терористи искали америций, конфискуван в България

Международни търговци, работещи по поръчка на терористични организации, са имали интерес към силно токсичния америций, конфискуван през август миналата година в Сопот. Това заяви специален агент Ангел Стоев, шеф на Териториалната дирекция на ДАНС в Пловдив, в предаването „Дарик кафе".

„Бяхме изправени пред дилемата дали да изчакаме още известно време, за да видим кои е крайния получател на америция или да предпазим населението от едно радиоактивно облъчване и евентуално заразяване. Опасността идваше от това, че с този материал можеше да се изготви мръсна бомба. Целта беше по-бързо да стегнем материала, тъй като знаехме, че при други международно търговци на подобен материал, работещи по поръчка на международни терористични организации, също се стремяха към този америции", каза Стоев.

Специален агент Стоев припомни, че единият от задържаните по аферата с радиоактивните плочки - Тодор Ганчев, вече има двегодишна ефективна присъда.

Няма данни служител на ДАНС да е изнасял информация за Маргините, каквато версия бе лансирана от пловдивски журналист, каза още Ангел Стоев. Посоченият агент е уволнен  за груби нарушения на оперативните практики, а не за изтичане на секретна информация, допълни още Стоев.

Новини от Пловдив