Терасите на блок в центъра на Добрич са опасни и в предаварийно състояние
Терасите на блок в центъра на Добрич са опасни и в предаварийно състояние / снимка: Dariknews, Дарик Добрич

Балкони на блок „Свобода" в центъра на Добрич са опасни и трябва спешно да се укрепят, съобщи зам.-кметът по благоустройство арх. Боян Коларов. По искане на собственици от блока, специалисти от Камарата на инженерите са направили оглед на няколко апартамента, чиито тераси са в най-тежко състояние. Издадено е становище, че ситуацията е предаварийна. Установено е, че балконите са провиснали и имат надлъжни пукнатини.

Коларов уточни, че за състоянието на блока са подавани многократно сигнали до общината от живеещите с молба за съдействие, но досега всеки път е отказвана помощ на основание, че грижата за имота е на собствениците. Сега, кметският екип е решил да съдейства, каза той. Ще се търси начин да се финансира нужния ремонт от държавния фонд за бедствия и аварии и от национални програми, пред които да кандидатства общината.

Боян Коларов вече е провел среща със собственици, на която са се отзовали всички домоуправители и хора, притежаващи магазини на приземния етаж. Апартаментите в блок „Свобода" са 74. Коларов подчерта, че не всички балкони са опасни, но единственият начин да се реши проблемът е терасите да се изрежат и да се изградят наново.

Вече е решено Камарата на инженерите да направи пълен оглед на всички жилища, за да се установи размера на проблема, допълни зам.-кметът.

Той припомни, че блоковете "Свобода" и "Пирин" са строени като сгради извън сеизмична зона преди земетресението от 1977 г., след което им е правено два пъти укрепване на конструкцията с противоземетръсни шайби.