Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

По думите му, тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

С какво време започва септември

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

iStock/Getty Images

През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13 септември и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.

iStock/Getty Images

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред ще намерите на Sinoptik.bg