/ Правителствена информационна служба
През последните години на практика има спад на положителните случаи при заболяването коксилоза, известна като Ку-треска по животните. По официална статистика - през 2017 г. установените случаи са 28,09 на сто, през 2018 - 13, 28 на сто, през 2019 г.- 9,72 на сто, и през настоящата 2020 г. - 8,37 на сто. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос относно увеличаване на случаите на Ку-треска в страната и кога ваксинирането на животните ще бъде финансирано от държавата.

Ценни съвети: Какво да правим при ухапване от кърлеж

Танева посочи, че болестта е зооноза и въз основа на критериите е категоризирана в "категория Е", за което е необходим единствено надзор в рамките на ЕС и България изпълнява своите задължения.

Мероприятията от Програмата по надзор и профилактика в България срещу Ку-треска включват лабораторни изследвания на едри и дребни преживни животни от регистрирани ветеринарни лекари. Като част от профилактиката действително може да се приложи и ваксинация, каквато у нас има регистрирана. Тя се прилага за активна имунизация на неинфектирани стада, като разходите за закупуването на ваксината е за сметка на собствениците на животни, каза министър Танева.

Огнище на Ку-треска в Габровско

"Според така посочената статистиката и на база на другите заболявания не съществуват данни тази ваксинация да бъде задължителна и да се поема от бюджета", посочи още тя. "Това е част от трудното ежедневие на българското животновъдство и това не е единствената болест, чиято възможност за ваксинация не е включена в тези, които държавата поема", коментира земеделският министър.

Танева каза още, че Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ взима проби в ендемичните райони на страната, като общият им брой за година е 910 и към момента планът за 2020 г. е изпълнен на 30%. Положителни проби са установени в три области, като една от тях е Габрово с 22 случаи. По установените случаи има издадени предписания от ветеринарните лекари и по тяхна преценка може да се извърши и ваксинация, каза в заключение министър Танева.
БТА