В Световния ден без тютюнопушене - 31 май, СЗО се обяви за налагане на екологичен данък върху производителите, дистрибуторите и потребителите на тютюн по цялата верига на доставки за въглеродни емисии, замърсяване на въздуха и други екологични разходи.

От Световната здравна организация апелират към широката общественост, политиците, гражданското общество, академичните среди и други партньори на пушачите да бъде дадена допълнителна причина да се откажат от вредния навик.

Световен ден без тютюнев дим

"Подкрепете забраните на пластмаси за еднократна употреба, които включват фасове от цигари, пластмасови торбички, използвани за никотинови продукти и бездимен тютюн и електронни отпадъци", се казва още в призива.

Подкрепете тютюнопроизводителите да преминат към алтернативни, устойчиви култури, подкрепете прилагането на всеобхватни политики за контрол на тютюна - време е да кажете НЕ на тютюна за по-здрава планета и по-здрави хора, се заявява в информацията.

Какво се случва с тялото ви, когато спрете цигарите

„Истината е, че от началото до края тютюневият жизнен цикъл е изключително замърсяващ и увреждащ процес, който излага на риск вече крехките екосистеми и заплашва развитието на настоящите и бъдещите поколения по света. Нашият морален императив е да дадем възможност на децата да растат без опасностите от излагане на тютюнопушене и да им осигурим чиста, безопасна и сигурна среда“, каза д-р Нино Бердзули, директор на отдела за Национални здравни програми в СЗО/Европа.
БТА