Създават парламентарна комисия за контрол на ДАНС
Създават парламентарна комисия за контрол на ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency

До края на следващата седмица Народното събрание ще създаде нова постоянна комисия за контрол върху дейността на ДАНС и подкомисия към тази за отбрана за контрол върху разузнаването, съобщи председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов.

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще влиза в оперативни разработки само при изключителни случаи с решение на Народното събрание. Комисията ще трябва да приеме правила при какви условия ще се искат разработки. Съставът й ще е от шестима депутати – трима от мнозинството и трима от опозицията. В заседанията й няма да могат да участват други народни представители, каза Ангел Найденов. Тя ще бъде оглавена от представител на мнозинството.

Подкомисия към постоянната комисия по отбрана ще следи работата на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Служба „Военна информация”. Тя също ще е съставена на паритетен принцип от шестима души.

Управляващите имат готовност да формират и подкомисия за проверка на конфликт на интереси към постоянната комисия за държавната администрация.

Все още не се знаят имената на бъдещите председатели на трите комисии. Категорично е, че те ще са представители на мнозинството. Ангел Найденов не изключи възможността и трите партии от управляващата коалиция да се сдобият с председателско място.