Съветът на ректорите подкрепя протеста на преподаватели и студенти в НСА
Съветът на ректорите подкрепя протеста на преподаватели и студенти в НСА / Sofia Photo Agency

УС на Съвета на ректорите в България подкрепя колегите си от НСА, които вчера протестираха край Равда за базата си, се посочва в позицията на съвета, получена в БТА.

Настояваме държавните и общинските органи, които имат отношение към опазването и стопанисването на собствеността на държавните висши училища в България, незабавно да предприемат решителни и бързи мерки за решаването на проблема с имота на НСА и да не допускат в бъдеще подобно арогантно посегателство срещу собствеността и достойнството, на което и да е българско висше училище, пише в текста.

Ректорите смятат, че поведението на кмета на община Несебър Николай Димитров е недостойно и в противоречие с българските традиции на почит и уважение към академичните институции.

В позицията се посочва още, че случаят с лагера в Равда не е изолиран - "години наред в Студентския град в София и в университетски имоти в страната се задоволяват нагли реституционни претенции, които разрушават възможностите за нормална академична дейност", пише още в позицията.