Съдът заседава срещу акушерката Емилия Ковачева
Съдът заседава срещу акушерката Емилия Ковачева / БГНЕС, архив

Софийски градски съд ще заседава на 27 януари по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, причинила телесни повреди на новородени.

Родителите на Никол са отчаяни от хода на делото срещу акушерката

На 18 април 2015 г. по време на нощно дежурство, акушерката в отделението по неонатология на УМБАЛ „Софиямед" преби почти до смърт 4-дневното бебе Никол, родено без усложнения, здраво и доносено. След инцидента детето дълго се бори за живота си и оцеля по чудо. През юли 2016 г. акушерката излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв. Преди това решение тя беше под домашен арест.

Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева: Тя е съсипана психически

Още в началото на май 2015 г. родители излязоха и на протест пред сградата на Съдебната палата в София, за да поискат най-тежкото ефективно наказание за Ковачева и да се обявят срещу детското насилие. Тогава родителите поискаха контрол над болниците, майката да не се отделя от бебето си от момента на раждането, дори и при изследванията му и реален 24-часов видео контрол от страна на майките за децата им да е задължителен. Протести имаше и в други градове на страната.

Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе

В края на декември миналата година, по време на процеса срещу акушерката, адвокатът на родителите на Никол заяви, че те са отчаяни от хода на това производство.

Източник: БГНЕС