Съдът спря заповедта на митниците по лиценза на Лукойл”
Съдът спря заповедта на митниците по лиценза на Лукойл” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Административният съд в София спря изпълнението на заповедта на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база „Илиянци”, собственост на „Лукойл България”, съобщиха от съда.

Вчера от агенцията информираха, че се отнема лицензът за данъчен склад на основния продуктопровод на „Лукойл” и на още няколко складови бази. Обект на мярката стана данъчен склад с адрес „Продуктопроводи - продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиянци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци.

От Агенция „Митници” уточниха, че решението е взето на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба №3.

На 31 март 2013 г. изтече срокът, в който „Лукойл България” ЕООД трябваше да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредба №3. До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад.

Преди седмица Агенция „Митници” е уведомила „Лукойл България” ЕООД, че поставените уреди не предават данни към информационната система на агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност, обясняват от ведомството. Преди това проверка на Митница Столична е установила, че в една от базите на „Лукойл България” ЕООД няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

Във връзка с това от 9 до 12 април 2013 г. митнически служители са извършили проверка в данъчния склад, при която са установили, че в две от базите монтираните сензори не функционират, като в едната са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите. В други две бази уредите са функционирали, без да предават данни към информационната система на Агенция „Митници” и също са открити тръбни отклонения.

Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите отново е установила, че поставените уреди не отговарят на изискванията на наредбата. Отново са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди, обясняват от митниците.

От „Лукойл България” контрираха, че от 10 до 19 април с пет последователни писма до Ваньо Танов дружеството е уведомявало Агенция „Митнци” за извършената дейност и „настоятелно” е призовавало да бъдат изпратени митнически служители, които да направят физическа и документална проверка на новоизградените устройства и да ги одобрят, каквито са разпоредбите на нормативната уредба.