Съдът ще гледа делото за уволнението на Кокинов
Съдът ще гледа делото за уволнението на Кокинов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 7 октомври Върховният административен съд ще гледа делото за уволнението на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

На 11 юли ВСС дисциплинарно освободи Кокинов от съдебната система за уронване престижа на съдебната власт. След това Кокинов подаде жалба. Дисциплинарното производство срещу Кокинов бе образувано, след като в медиите изтече запис на негов разговор с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в който обсъжда висящи дела, дава предварително информация за проверки на прокуратурата, използва вулгарен и циничен език по адрес на журналисти и обвинители, лобира за по-висока длъжност в прокуратурата.

Кокинов иска Върховният административен съд да отмени уволнението му, за да може да се впише в регистрите като адвокат. По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може за срок от 2 години да се впише като адвокат. Делото във ВАС бе образувано на 7 август, но жалбата на Кокинов бе качена на сайта на съда почти месец по-късно. В нея адвокатът му Петя Милкова твърди, че записът не може да се кредитира като доказателство, защото не е резултат от законно приложени СРС-та, припомня БГНЕС.

ВСС реши да уволни Кокинов заради случая със скандалния запис на разговор между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов. Разговорът е от средата на април 2013 г. и е правен в дома на Борисов в Банкя. От него стана ясно, че Бойко Борисов е получил от Кокинов резултатите от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата.

След като излязоха записите юристи казаха, че Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление. В разговорите в Банкя юристи откриха поне 5 престъпления - сред тях - възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване. Въпреки това, прокуратурата откри данни само за едното – незаконното подслушване. След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор.