съд
съд / Thinkstock/Getty Images
Административен съд – Смолян отхвърли иска на мъж, който настоява да му бъдат изплатени 50 000 лв. заради насилствена смяна на името. Той предявил иска, като по този начин обжалва заповед на областния управител на Смолян, с която му е отказано изплащане на еднократно обезщетение по Закона за репресираните.

Според родопчанина властта у нас в периодите 1912 - 1944 и 1944 - 1989 е  погазила тогава действащата Конституция със своите действия, "свързани ту с насилствена смяна на имената на помаците, ту с тяхното връщане".

Глобиха с 6000 лева пенсионер, обидил близките си

В иска мъжът сочи, че тези действия са създали разслоение, подозрение, дори омраза в членовете на едно семейство, на една фамилия и на цели родове, свързани помежду си.

Съдът счете, че по същество жалбата е неоснователна и оспорената заповед на областния управител на област Смолян е съобразена с решението на Централната комисия, компетентна да се произнесе при липсата на достатъчно писмени доказателства по наличието на репресия, по нейния вид и продължителност спрямо определено лице.

 Смолянчанин заведе дело против насилствена смяна на имената

Затова като е оставил искането на мъжа за изплащане на еднократно обезщетение за изтърпяна репресия без уважение, административният орган е постановил законосъобразен акт.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховен административен съд.