/ БТА
Софийският районен съд отхвърли пет иска по гражданско дело на Българския хелзинкски комитет (БХК) срещу Министерски съвет и Костадин Ангелов, в качеството му на министър на здравеопазването, във връзка с ваксинацията за COVID-19. Решението, което е постановено на 7 ноември, подлежи на обжалване пред Софийски градски съд. Делото беше заведено през 2021 г.

Единият иск на БХК е да бъде установено, че приемането на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България на 07.12.2020 г. , в който възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания са поставени като група с нисък приоритет, съставлява нарушение на забраната за пряка дискриминация по отношение на тях по признаците „възраст“ и „увреждане“. Съдът е отхвърлил и иска за непряка дискриминация чрез т. нар. „зелени коридори“ за ваксиниране.

Проф. Ангелов: Ако ГЕРБ не беше управлявала, сега България щеше да има само Sputnik V

Другият отхвърлен иск е, че Ангелов е извършил пряка дискриминация по признаци „възраст“ и „увреждане“, като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, както и че е извършил непряка дискриминация.

Последният отхвърлен иск е за осъждане на ответника Министерски съвет на Република България да преустанови нарушението, като измени Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, приоритизирайки възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, както и да се въздържа от по-нататъшни нарушения.

Никога и по никакъв начин не бих си позволил да дискриминирам която и да е било група от населението за сметка на друга, написа в профила си във фейсбук Костадин Ангелов, по повод решението на съда. Той допълва, че като лекар вярва, че всеки човек е ценен, а всеки човешки живот е безценен.
БТА