Съдът остави в ареста тото хакерите
Съдът остави в ареста тото хакерите / снимка: БГНЕС
Съдът остави в ареста тото хакерите
74317
Съдът остави в ареста тото хакерите
  • Съдът остави в ареста тото хакерите

Часове, преди да бъде изтеглен тото джакпота, който вече надхвърли 7 млн., Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста 19-годишните братовчеди от Варна Николай и Продан Маринови. Двамата бяха задържани за опита за измама в спортния тотализатор, като почти успяха да спечелят с измама 5 млн. лева през юни с фалшив фиш и манипулация в сървърите на тотализатора. По време на съдебното заседание се разбра, че в хода на разследването е бил подслушван и самият шеф на тотализатора Нораир Нурикян, като самият той е дал съгласие за това.

Апелативният съд потвърди определението на по-долната инстанция, с което двамата братовчеди бяха оставени в ареста в събота. Преди това момчетата помолиха магистратите за по-лека мярка. За да оставят двамата младежи в ареста, апелативните съдии се позоваха на част от доказателствата по делото, с които става ясно, че престъплението е било прецизно планирано и то в дълъг период от време преди тегленето на джакпота.

Според прокуратурата Николай притежавал сериозни познания в сферата на IT технологиите и успял да пробие сървъра на тотализатора и да подмени печелившата комбинация в предварително пуснатият им фиш минути, след като е изтеглено последното число в 51-вия тираж на играта 6/49.

Атаката се развива в рамките на броени минути.

Измамата обаче е била засечена почти веднага, тъй като непосредствено, преди да превърнат фиша си в билет за над 5 млн. лв., е извършена рутинна процедура, чрез която цялата база данни с подадените в страната числа се записва на два диска, единият от които се съхранява в трезор. Мерките за сигурност изиграват лоша шега на двамата младежи, които преди това са успели да проникнат в системата чрез потребителското име и парола на високопоставен вътрешен човек. Този въпрос и към момента остава неизяснен.

Как момчетата достигат до директор на дружество „Декарт" Виктор Стефанов, който ръководи комуникационната система за залози в реално време на тотото? По какъв начин решават да разбият именно неговата парола и имат ли някаква връзка по между си? За тези и други въпроси Дарик потърси директорът на дружеството, който обаче засега отказа всякакъв коментар по случая.

След като чуха решението на съда, двамата братовчеди Продан и Николай също отказаха да се спрат пред микрофоните.

Според адвоката на единия от младежите Юлиян Георгиев СРС-тата по делото са без съществено съдържание:

„Чисто и просто от тези разговори не може да се изведе абсолютно нищо, което да бъде съществено и от значение на делото. Делото е на начален етап на разследване. Ако това ви притеснява, казвам, че вероятно няма никакъв проблем да продължавате да си играете", каза Георгиев.

Адв. Весела Илиева пък заяви пред съда, че срещу клиента и има атаката от страна на тотализатора към момчетата с цел да създаде остра обществена нагласа срещу тях. Съдът прецени, че има опасност двамата братовчеди, особено Николай, който притежава сериозни компютърни умения, да извършат ново престъпление, ако са на свобода и ги остави в ареста.