Съдът гледа делото „Червеи
Съдът гледа делото „Червеи / снимка: Thinkstock/Getty Images

Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото „Червеи". За днес е насрочено първото заседание по същество и са призовани около 20 свидетели.

Съдът трябва да каже и дали процесът ще се гледа при закрити врата или публично. Според прокуратурата има секретни материали и това налага ограничаване на публичността на съдебния процес, а според защитата той трябва да е публичен.

Делото срещу бившия вече председател на Софийски градски съд Владимира Янева и служителя на ДАНС тогава Тодор Костадинов беше разпределено на съдия Иван Коев.

В края на септември СГС остави без уважение искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за отвод на председателя на съдебния състав. Тогава самата Янева не дойде за заседанието, за което страните бяха призовани за предварително изслушване. В залата беше другият подсъдим Тодор Костадинов, чийто адвокат Людмил Рангелов обясни, че явяването по дела за престъпления, за които е предвидено наказание до 5 години, не е задължително и ако подсъдимият не желае да се явява, само съдът може да го задължи, ако прецени, че това е необходимо за изясняване на обективната истина.

По делото в съдебни заседания се очаква да бъдат разпитани общо 43 свидетели.

Източник: БГНЕС