Съдия поиска справка какво работи Бойко Борисов

Съдия поиска справка какво работи Бойко Борисов
Съдия поиска справка какво работи Бойко Борисов / снимка: БГНЕС, архив

Къде живее и какво работи премиерът Бойко Борисов? Такава справка изиска съдия Георги Крушарски от Софийския районен съд (СРС), за да го призове като свидетел по делото за аферата "Златното пате".

По него подсъдими са Даниела Малинова - бивша деловодителка в СРС, и безразботната Ивалина Трифонова-Янакиева. Те са обвинени, че са продали имот, придобит с фалшифициран подпис на Борисов. Взели го срещу 931 хил. евро и го продали за 5 млн. евро на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Аферата гръмна през 2008 г., когато Борисов бе кмет на София. Доскоро подсъдим по делото бе и Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, но на 18 февруари съдът прекрати делото срещу него, припомня „24 часа".

Имотът се намира в кв. "Стрелбище". След измамата с подписа теренът е ипотекиран от Петър Драшков за 1,2 млн. евро, разказа финансистът Стоян Александров. Той бе разпитан като свидетел по делото. Александров отпуснал заема на Драшков, с когото се познавали от 1993 г. Сделката била изповядана на 15 май 2008 г. Имотът бил придобит месец по-рано. Срокът на заема бил 3 месеца, а Драшков го изплатил на два транша - 900 хил. евро и 300 хил. евро.

От думите на Александров стана ясно, че кредитът е бил безлихвен, а парите били преведени през КТБ.

Преди да приключи делото, съдията и адвокатите на Янакиева и Малинова си размениха шеги. "Може до следващото заседание прокурорът да оттегли обвинителния акт", подхвърли адвокат Асен Михайлов. "Г-н адвокат, вие сте забравили материята. Може да спре да поддържа обвинението, но не и да оттегли обвинителния акт", отвърна Крушарски. Делото се води от 2008 г. Следващото заседание е на 22 април.