Съдии от Кобленц разглеждат пловдивската съдебна палата
Съдии от Кобленц разглеждат пловдивската съдебна палата / netinfo

Съдии от Върховния и Върховния административен съд в Кобленц ще посетят днес Съдебната палата в Пловдив. По време на визитата председателите на Пловдивския апелативен и административен съд Радка Петрова и Георги Петров ще направят презентация на българската съдебна система и правораздаване.

Германските магистрати са на тридневно посещение в града под тепетата от 6 декември в рамките на Програмата за коопериране на съдилища в градовете Пловдив и Кобленц. Вчера те проведоха два семинара за запознаване с основните принципи на правораздаване в страните от Европейския съюз пред съдиите от Пловдивския апелативен, окръжен и административен съд. Обсъдени бяха правата и обезщетенията при противозаконни държавни действия, практическото приложение на европейското право, модерното административно правосъдие и електронната правна кореспонденция.

Договорката за кооперирането на съдилища в градовете Пловдив и Кобленц беше постигната през лятото на тази година чрез кореспонденция българските и германски магистрати със съдействието на Почетния консул на България в Провинция Райланд-Пфалц д-р Карл-Юрген Вилберт. Конкретните параметри на сътрудничеството бяха уточнени по време на посещението на председателите на Пловдивския апелативен и административен съд в Кобленц през септември. Тогава бе решено два пъти годишно да се организират семинари и дискусии между магистратите в двата града, на които да се разглеждат общи проблеми на правораздаването.