/ Istock
Мъж на 34 години е задържан за кражба на пари от кутия за дарения в манастир "Св. Георги" в Поморие. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Сигнал за липсващите пари е подаден рано тази сутрин от послушника в храма. Пред полицията той е обяснил, че в светата обител е проникнато чрез счупване на катинара на "Аязмото". 

От проведените полицейски действия е установен и задържан извършителя на престъплението. Той е от Поморие, криминално проявен и многократно осъждан за подобни кражби от църковни храмове и манастири. Към настоящия момент е с прекъсната присъда "лишаване от свобода" от Затвор - Бургас за период от един месец, уточни говорителят на МВР-Бургас Цветелина Рандева.

Помориецът е направил пълни самопризнания, като доброволно върнал отнетата парична сума от 20 лева и отново е задържан за срок от 24 часа. Преглед на досието му е показало, че е извършител и на опит за проникване в манастир "Св. Рождество Богородично", разположен в местността "Аязмото", осъществен около на 29 ноември тази година.

Опитът е останал недовършен, тъй като се задействала СОТ алармата на манастира. Малко след това, посочиха от бургаската полиция, игуменката констатирала повреждане на заключващия механизъм на входната врата на храма и на две от охранителните камери, като общата стойност на нанесената щета е в размер на около 500 лева. 
Станимир Димитров/БТА