/ МВнР
Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Анталия в рамките на заключителния форум на ротационното председателство на Турция на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Янев: Европейската перспектива на Северна Македония е в интерес на България и на целия ЕС

Двамата министри обсъдиха двустранните отношения и европейската перспектива на Република Северна Македония, съобщиха от външно министерство.
 
Министър Светлан Стоев изтъкна приемствеността и последователността в българската външна политика спрямо евроинтеграцията на Република Северна Македония.  За България е от ключово значение изпълнението на Договора от 2017 г., като позицията ни се основава на Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.
 
Светлан Стоев увери, че няма по-заинтересована страна от България  Република Северна Македония да стане член на ЕС. Страната ни е отворена за диалог и продължава да работи активно за изграждането на позитивна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията. 
 
България очаква конкретни стъпки от Република Северна Македония по изпълнението на договореностите между двете страни, подчерта Светлан Стоев и добави, че прагматичният път е печелившият и за двете страни.
 
Заев призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски отношения

„Като приятели и колеги гледаме в една посока. Въпросът е дали ще осъществим желаната перспектива по дългия или по краткия път“, заяви Светлан Стоев. Външният ни министър подчерта, че в лицето на България Република Северна Македония винаги е имала партньор, на когото да разчита и припомни българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато страната ни върна темата за разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани в дневния ред на Съюза.
 
България продължава да подкрепя този процес, който е двигател за демократични реформи и преход към пазарна икономика, вземайки предвид и принципа на собствените заслуги.
 
Министър Буяр Османи подчерта значението на постоянната комуникация за позитивното развитие в разрешаването на двустранните въпроси. Той информира българския си колега, че вече е определен икономически съветник, който ще съдейства на българските инвеститори в Република Северна Македония, и го увери, че скоро страната му ще има посланик в България.