Светият синод се обяви против поправка в Закона за вероизповеданията
Светият синод се обяви против поправка в Закона за вероизповеданията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Светият синод се обяви против поправка в Закона за вероизповеданията
68941
Светият синод се обяви против поправка в Закона за вероизповеданията
  • Светият синод се обяви против поправка в Закона за вероизповеданията

Светият Синод на Българската православна църква се обяви против поправка в Закона за вероизповеданията.

Новите текстове предвиждат съответните вероизповедания да не получат собствеността върху храмове, които са музеи или други паметници на културата.

Промените са внесени преди дни от депутатите от БСП Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева, а сред мотивите на законопроекта той има за цел да създаде условия за опазване и закрила на културните ни ценности, както и равен достъп на хората до тях.

От Синода обаче са категорични, че промените ще задълбочат още повече проблемите на вероизповеданията и ще създадат нови разделителни линии в обществото.

На регистрираните у нас вероизповедания да не бъде възстановявана собствеността върху имоти, които са музеи, галерии, камерни зали, археологически културни ценности и други паметници на културата, предвиждат промените в Закона за вероизповеданията, внесени от тримата червени депутати.

Те са категорични, че действащото законодателство за културното наследство урежда опазването и закрилата на културните ни ценности и поправката ще създаде условия за равен достъп на обществото до тях, което пък от своя страна ще гарантира обществения интерес.

От Светия Синод обаче смятат, че философията на сегашния нов законопроект противоречи напълно на подкрепения преди месеци от страна на Църквата проект на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който предвижда на съответните вероизповедания да се признае собствеността върху всички недвижими имоти, които някога са били одържавени.

Така дългогодишните проблеми на вероизповеданията вместо да се решат, щели да се задълбочат, смятат от Синода.

В свое писмено изявление българският патриарх Неофит отправя покана към Михаил Миков за среща, на която тези проблеми да бъдат обсъдени.