Светият синод отложи заседанието за отец Дионисий
Светият синод отложи заседанието за отец Дионисий / Sofia Photo Agency архив
Светият Синод на Българската православна църква прие за легитимни изборите за нов Видински митрополит. Утре трябва да бъде избран новият митрополит на Видин измежду двамата кандидати, предаде БГНЕС.

Избраха двамата кандидати за нов видински митрополит
 
На състоялите се на 28 януари 2018 г. избори епархийските делегати излъчиха двама кандидати. В съответствие с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим.

Врачанският митрополит Григорий излезе с изявление за епархийските избори във Видин

Видинският митрополит Дометиан почина през 2017-а година. Изборът на негов наследник беше белязан от скандали и обвинения, че двамата кандидати - финалисти са били предварително ясни.
 
Изборът им бе признат за легитимен от БПЦ, която определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции като неприемливи и противоканонични.

Изпратиха в последния му земен път Видинския митрополит Дометиан
 
На 4 февруари ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодалната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит.