/ БГНЕС
Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) изпрати позиция до Народното събрание и до Министерския съвет, в която настоява за отпускане на допълнителни 100 млн. лева към вече осигурените 100 млн. лева за ремонти в студентските общежития, съобщават от НПСС.

В позицията до народните представители и министрите студентите настояват за продължаване на програмата за ремонт на студентските общежития, която започна през 2020 г. В доводите си представителите на студентите коментират, че ремонтите в студентските общежития са крайно необходими. В много от тях ремонти не са правени от самото им построяване през 1970 г., а други са затворени, защото са опасни за обитаване.

Студентските стипендии се увеличават от 1 октомври

Студентите настояват средствата по програмата за ремонт на студентските общежития да бъдат увеличени от 100 млн. лева на 200 млн. лева.

Осигуряването на средства по "Програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и на "Студентските столове и общежития ЕАД" е възможност да се развива социално-отговорна политика на държавата към студентите, се казва в позицията.

В нея бъдещите висшисти споделят, че отпуснатите средства с решение на Министерския съвет от 4 октомври 2023 г. в размер на 100 млн. лева за ремонти са недостатъчни на фона на необходимостта от реновиране. Подадените от висшите училища множество проекти по програмата са в размер на близо 300 млн. лева и показват необходимостта от обновяване на сградите, в които живеят студентите. Осигурените средства обаче в размер на 100 млн. лева ще бъдат недостатъчни, за да бъдат обезпечени всички проекти.

Студентите изразяват загрижеността си за здравето и живота на колегите си и се обръщат към отговорните институции с искане за осигуряване на по-добра социално-битова среда за колегите си в страната.

Кабинетът отпусна близо 10 млн. лева за ремонти на студентски общежития

От НПСС настояват да бъде взето отговорното решение да бъде увеличен бюджетът на програмата с допълнителни 100 млн. лева за периода 2024-2026 г., за да може да се осигури финансирането на допълнителни проекти от подадените за реновиране и ремонт на студентските общежития.

Бъдещите висшисти настояват изпълнителната и законодателната власт да заложат в изпълнението на бюджетната рамка средствата по "Програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и "Студентските столове и общежития ЕАД", да бъдат 200 млн. лева за период от три години, като за бюджетната 2024 г. средствата да бъдат в размер на 100 млн. лева, а оставащите 100 млн. лева да бъдат разпределени за бюджетните 2025 и 2026 години, се казва в позицията на НПСС.