/ iStock/Getty Images
"Дни за борба срещу тормоза в училище" е наречена онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите. Идеята е на Университетския театър и платформата "Артисти за НЕнасилие", съобщават от НБУ.

Те цитират данни на УНИЦЕФ, според които около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите, които се регистрират всеки ден.

В Деня за подкрепа на жертвите на престъпления - 22 февруари, в YouTube беше представена видео инсталацията "Една снимка - милион екрани". Тя е част от работата на артистите на тема "НЕнасилие на етническа и верска основа". Автор е доц. Възкресия Вихърова, концепцията е на Зарко Узунов, а текста и видео реализацията са на Петър Танчев.

На 24 февруари студентите на НБУ и ученици от няколко училища ще отбележат заедно Световния ден на розовата фланелка срещу тормоза в училище. Всеки от тях ще нарисува на розов лист лястовица, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата на Университетския театър. Така, заедно, ученици и студенти ще дадат знак, че са срещу агресията в училище.

"Дни за борба срещу тормоза в училище" продължават на 27 февруари, когато в 19:00 ч. онлайн ще бъде излъчен "Историята ТИ (ти) в мен"- журналистическа драма, базирана на документални истории, разказани от деца и младежи в отговор на въпросите: "Удрян ли е шамар около вас, до вас, заради вас? Натъжавали ли сте някога дете? Обиждали ли сте го? Когато видите блъскащи се деца по коридорите на училището, мислите ли си, че някой трябва да ги дисциплинира? Дали родителите не създават грешния модел на поведение? Може ли детето само да се справи с нарастващия гняв?".