Стотици миряни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията.

По традиция, на втория ден на Великден хора от различни краища на страната тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVІІ век, посочва БТА. 
 

"Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благоденствие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри", каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

По думите му, тази година всички молитви са за мир. Изпитанията ни правят по-силни, обединени и благословени, и в тези моменти се нуждаем най-вече от това да чуем гласа на Христос, който ни говори: бъдете братя, загърбете всички злини и противоборства, бъдете единни, каза още епископ Сионий. По думите му, чудото е нещо насъщно в живота на вярата и църквата, и много хора идват днес, за да благодарят.

Шествието започна с песнопения от манастирския храм и ще продължи през планината до църквата "Свети Архангели", намираща се в Клувията, в непосредствена близост до скалната ниша, в която е била скрита светинята.

Късно следобед иконата ще бъде върната в манастира отново с песнопения и придружена от вярващите.
 
БТА