Стотици се поклониха пред образа на Света Богородица Троеручица в Бачковския манастир.

БТА

Копието на чудотворната икона беше изнесено от манастира на литийно шествие рано тази сутрин. Иконата беше занесена до местността Клувията - мястото, където е открита и оригиналната икона, предава NOVA.

БТА

От векове образът й е символ на чудото. Много вярващи споделят, че им е помогнала. „Наистина изпълнява молитви. Вече имаме един хубав Божидар, за когото дойдохме и благодарихме”, разказва жена от шествието.

Светли понеделник е, започва Светлата седмица

След една година пауза стотици хора с вяра в сърцата се отправиха на шествие с иконата до местността, където била открита преди 400 години. Още тогава е занесена в Бачковския манастир. Образът обаче се връщал в пещерата. Накрая останала - в дясно от олтара. Така било дадено началото на днешното шествие.

БТА

„То е свързано с чудното намиране на иконата, скрита в скалите, където тя е престояла около 140 години. И след намирането й тя сама е показала, че трябва да се извършва това шествие”, разказва епископ  Сионий, игумен на Бачковски манастир.

БТА

Километри ходене пеша, десетина мъже и жени носят иконата. Твърдят, че не е тежка. „Преди години имаше едни много дебели дървета, носилка, която тежеше, но всички се радваха - синини ставаха, защото колкото по-тежко носиш толкова по-лек ставаш. Олеква ти на душата”, споделя участник в шествието.

БТА

Под пещерата, където някога е открита иконата беше отслужена тържествена света литургия.
nova.bg