Стопанската камара и БАН изследват ефектите от неграмотността върху икономиката
Стопанската камара и БАН изследват ефектите от неграмотността върху икономиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската стопанска камара (БСК) и Българската академия на науките (БАН) ще изследват икономическите ефекти от неграмотността в българското общество, както и все по-влошаващото се качество на образованието у нас, съобщиха от пресцентъра на БСК. За това са се договорили по време на среща новият председател на БАН акад. Стефан Дудунеков, председателят на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев и изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Научното изследване има за цел да изясни кои са финансовите и икономическите щети върху обществото от ниската грамотност и проблемите в образованието, сред които намаляването на потреблението, неплащането на данъци и влошеното качество на работната сила у нас.

Разчети на БСК показват, че ако се намали броят на хората с ниско образование или се подобри качеството на училищната подготовка, БВП ще спечели между 3 и 5 млрд. лева.

В рамките на срещата Сашо Дончев, Божидар Данев и акад. Стефан Додунеков са се договорили да се срещнат с президента Росен Плевнелиев, за да дискутират идеята за изграждането на технологичния парк, неговото ресурсно осигуряване, в това число с научни кадри, финансирането му, както предотвратяването на дублиране с изследвания на университетите и БАН.

БАН да настоява държавата да финансира научни разработки и изследвания, свързани с теми от обществена значимост, са предложили още от БСК.