Столичният кмет разписа оставката на Велизар Стоилов
Столичният кмет разписа оставката на Велизар Стоилов / снимкa: Sofia Photo Agency

От управата на Столична община беше отстранен заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Столичният градоначалник Бойко Борисов е разписал оставката му, след като го е помолил да я подаде.

Стоилов си отива заради скандалните информации в последни дни, че е уговорил предварително продажбата на 49 линии от столичния градски транспорт. Пред Борисов самият Стоилов е потвърдил изнесените в медиите данни. Това е първият случай на корупция, в който се замесва името на заместник-кмета по транспорта.

В скандалната разпродажба на градските линии не е участвала заместник-председателят на транспортната комисия и съветник от БСП Таня Найденова, но за сметка на това е замесен формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, твърди председателят на общинската група на БСП Желю Бойчев: „Там договорката се прави за двата конкурса, защото едното е само прелюдия към големия конкурс. Има фрапиращи фрази, факти и обстоятелства, които намесват кмета, изборите, синдикатите, броя на автобуси, които трябва да се договарят и други неща”.

Кметът на София Бойко Борисов защити ГЕРБ и отвърна на БСП така: „Това е разликата между мен и Станишев – по слухове дори, само по евентуално, че би могло да е факт, аз не мога да го уволня. Защото, ако имаше и най-малкото съмнение, че аз или партията сме участвали или сме взели пари или има корупционна схема, за която тези шмекери твърдят, той ще дойде и ще каже: „Не помниш ли, че аз дадох или взех”. Така че, нито имаме общо, нито можем да участваме в подобна схема, затова взех това решение светкавично”.

Според Борисов записът на срещата е направен с цел изнудване на управленския му екип, а ДАНС ще докаже, дали конкурсите са били манипулирани. Кметът заяви, че ще анулира два от проведените конкурса за отдаването на 49-те линии от градския транспорт.