/ iStock/Getty Images
Рекорден миомен възел, тежащ 5,5 кг. е бил отстранен от акушер-гинеколози в столичната в УМБАЛ „Софиямед“. 

Образуванието било над 18 см в диаметър. То е премахнато от 46 годишна пациентка и е изпълвало 90% от коремната й кухина, като е достигало до диафрагмата на жената.

Успешна операция: Отстраниха огромен тумор от сърцето на мъж

Тя е насочена към лечебното заведение от хирург от Ямбол по повод друг проблем – пъпна херния. По време на прегледа хирургът установява огромния миомен възел и насочва пациентката към екипа на Отделението по акушерство и гинекология в „Софиямед“.

 „След ехографски преглед и последващ скенер потвърдихме наличието на миомен възел с огромни размери, пристискащ аортата и някои от вътрешните органи на жената. Тя имаше промени с хемодинамиката, с чревната перисталтиката. Нивата й на хемоглобин в кръвта бяха много ниски поради „захранването“ с кръв към миомата. Това наложи да вземем решение за оперативното й премахване. За съжаление то не можеше да се извърши нито чрез лапароскопски метод, нито чрез роботизирана интервенция, а само чрез отворена операция, преди която бе извършено кръвопреливане“, коментира акушер-гинекологът д-р Венелин Иванов.

Лекари в Италия отстраниха 70-килограмов тумор

Специалистът допълни, че наличието на толкова голям миомен възел носи животозастрашаващи рискове за пациентката, ако не бъде отстранен.

С нарастването си той може да доведе до още по-сериозно притискане на жизненоважни органи, може да претърпи некроза или да се превърне в злокачествено образувание без проследяване или хирургична намеса.

Интервенцията при 46-годишната жена преминава успешно като към момента тя се възстановява планово и няма оплаквания. Предстои да бъде изписана преди празниците.