“Правителството пое инициатива за овладяване на цените на храните”. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

“Това е една пазарна стъпка - чрез конкуренция да задвижим пазара и се надявам това да е една хвърлена ръкавица към всички останали търговци. Много пъти съм казвал, конкуренцията е това, което е доведе до регулация на пазара”, каза още министърът.

Стоянов уточни и че информационният сайт за наблюдение на цените на храните има 10 000 посещения на ден. “Интересът е висок, вече имаме търговци на дребно, които отговарят на условията и са изявили желание да поставят и своите цени на сайта. Тази седмица интересът е от двама, но вече има предварително заявени и от други, така че от утре ще има поне цени на двама търговци на дребно за сайта. Относно проектозаконът за тавана на надценките Стоянов каза, че за тях е важно да се гарантират продукти на достъпни цени и минимално да се месят в пазара.

“Затова идеята е по един максимум два артикула от продуктова група - ако е кашкавал, дори да има 20 вида в един магазин, 2 артикула ще трябва да са с минимална надценка. Така ще бъде минимална намесата на държавата, а също така и ще бъде в поза на гражданите. За тези един, два артикула надценката трябва да е до 10%”, подчерта Никола Стоянов. 

 
БГНЕС