Днешната среда за сигурност, особено след инвазията на Русия в Украйна, изисква предприемането на радикални мерки за модернизация на въоръжените сили на България, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран в сайта на министерството на отбраната (МО).

Изказването му е от участие в годишната конференция на АФСЕА, чиято тема е „Модернизация на въоръжението и техниката на Българската армия. Рестарт.“ Според него това трябва да бъде направено във възможно най-кратки и ускорени темпове.

По думите на министъра е време за отговорно поведение на всички институции и за стартиране на същинска модернизация. „Основната задача, която си поставихме при встъпването в длъжност на служебното правителство, бе да дадем тласък на процеса“, каза Димитър Стоянов. Той подчерта, че вече е рестартиран проектът за бойна машина на пехотата, в Народното събрание е внесена програма за приоритетни инвестиционни разходи, очаква се скоро да бъде одобрен и договорът за придобиване на вторите осем изтребители F-16, се посочва в съобщението.

„Модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт. Тя не завършва с придобиване на нови образци въоръжение и техника. Тя е и непрекъснат процес на повишаване на отбранителните способности по всички техни компоненти – доктрини, организация, подготовка, инфраструктура, инвестиции и във военнослужещите“, коментира Стоянов.

Във форума участваха и служебният министър на икономиката Никола Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В българската отбранителна индустрия работят над 70 хил. души, а секторът има важно икономическо и социално значение, каза Никола Стоянов. 

Параметрите на предвидените от Министерство на отбраната основни проекти за модернизация за периода 2022 г. – 2026 г. ще бъдат представени утре на заседание на Комисията по отбрана към Народното събрание, сочи проектопрограмата в сайта на парламента.