/ Георги Димитров
Влизам в политиката, защото имам дълг пред Отечеството, на което съм се клел да служа вярно и на което съм дал много, но съм получил всичко. За мен "майката" на всички проблеми е демографската катастрофа. Ние сме най-бързо изчезващата и застаряваща нация на планетата. Това каза Стефан Янев, лидер на партия "Български възход", на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Аз и политическата партия "Български възход" смятаме за необходимо три милиона души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, да получат статут на български граждани, каза Янев. Като следваща цел той определи промяна на данъчната система по модела - "една държава - две данъчни системи". Друга цел е въвеждането на принципа на меритокрация и мандатност в публичния сектор, както и на политически борд, обяви Янев.

Георги Димитров

Той поясни, че за изпълнение на целите е необходимо създаването на система от икономически стимули за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, без това да е в ущърб на социалната система; стимулиране на инвестициите с цел създаване на нови работни места, които да са привлекателни, включително и за българите, живеещи извън страната.

С еднократен акт за промяна на Закона за българското гражданство да се осигури издаването на временни документи на граждани с български произход, същите след пет години изпитателен срок, в който работят и плащат данъци в България, да придобият пълните права, предложи Янев. 

В допълнение, за гражданите, живеещи в български диаспори, и за българите в чужбина да се създаде възможност чрез Българската банка за развитие да бъде осигурен разумен нисколихвен кредит за стартиране на собствен бизнес, а чрез държавния поземлен фонд да им бъде осигурен до един декар земя за изграждане на собствено жилище, добави Янев.
БТА