Между 80 и 100 хил. са засечените превишения на разрешената скорост в столицата всеки месец, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. На извънредното заседание на Столичния общински съвет за безопасността на пътя кметът представи данни, получени след анализ на информацията от камерите на Столичната община за контрол на скоростта, разположени на територията на общината.

"Статистиката, която събрахме е смразяваща", отсече градоначалникът.

На мястото на жестоката трагедия на бул. „Сливница“ ще работи светофар и през нощта

След инцидента на бул. „Черни връх" общината постави 32 радарни табла за скорост – от една страна, шофьорите да имат възможност за самоконтрол, а от друга, за да събираме информация, по която полицията да може да организира и насочва по-добре своите сили за контрол, добави Фандъкова.

Само през камерите на общината са засекли няколко рекордьори по висока скорост - 198 км/ч по бул. „България", 160 км/ч по бул. „Ал. Малинов", 153 км/ч по бул. „Черни връх"; 154 км/ч по бул. „Сливница", 159 км/ч по бул. „Т. Александров".

"Това са „рекордите" само за април – но не става дума за шампиони, а за потенциални убийци", коментира още кметът.

Тя цитира данни, според които през април радарите на Столичната община са засекли 30 шофьори, които са шофирали с над 130 км/ч по бул. „Т. Александров" при кръстовището с бул. „Вардар"; 20 шофьори са карали с над 180 км/ч по бул. „България" при ул. „Флора"; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „Черни връх" и 35 шофьори са карали с над 130 км/ч по бул. „Сливница" при бул. „Инж. Ив. Иванов".

"Недопустимо е да продължим да гледаме стягащите сърцата изповеди на майки и бащи по телевизиите, и да не променим черната статистика. Това не са числа, а лица, мечти и животи, които са отнети", посочи Фандъкова.

Тя съобщи, че Столичната община е поела ангажимент пред "Пътна полиция" да подготви проекти и да постави стълбове за монтиране на камери на четири конкретни точки. Местата са избрани по брой регистрирани нарушения и инциденти (на бул. „Черни връх", бул. „Ал. Малинов", бул. „Цар Борис III" и на Околовръстния път).

20 години затвор за Георги Семерджиев

Фандъкова заяви, че във второ Народно събрание се предлагат промени в Закона за движение по пътищата, които да позволят в контрола по пътищата да се използват изграждани от общините системи за видеонаблюдение. Кметът очаква това да бъде приоритетен закон и да се гледа като първи в парламента.

"Предлагаме още местната власт да се включи и във връчването на фишовете при предоставяне на административни услуги – защото наказанията са ефективни, когато са неизбежни", посочи столичният кмет.
София Господинова/БТА