Според хората в Иганово новите взривове не са случайни, работи се по всички версии
Според хората в Иганово новите взривове не са случайни, работи се по всички версии / снимка: БГНЕС
Според хората в Иганово взривовете в Иганово не са случайни
79174
Според хората в Иганово взривовете в Иганово не са случайни
  • Според хората в Иганово взривовете в Иганово не са случайни

Голям черен облак е имало минути след 07:00 ч. тази сутрин. Заедно с него е имало и песъчинки, изгорели трески и отломки от нещо, подобно на уплътнение. Това разказаха пред Дарик очевидци от Иганово след новите взривове, които избухнаха днес в завода на ВМЗ-Сопот край Иганово. По думите на хората взривът и тътенът са били много по-силни, отколкото на 21 март.

Сигналът за инцидента е получен на телефон 112 в 07:11 ч., съобщи за Дарик говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев. Според главния секретар на МВР Георги Костов силните взривове са били два, а остатъчните - над двайсет. Няма пострадали, тъй като по това време в цеха не е имало работници. Инцидентът от днес става на същата площадка, на която преди по-малко от месец (на 21 март) се взриви склад с готова продукция и боеприпаси.

Според хората всичко е нагласено умишлено - както взривовете на 21 март, така и днес. Такава информация обаче официално не е потвърдена от разследващите органи. Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че се работи по всички версии и те са еднакво вероятни - както версията за саботаж, така и за нелоялна конкуренция. Няколко огнища е имало на пожара в самото начало минути след 07:30 ч. тази сутрин, но те са овладени. Няма опасност за населението и няма необходимост от евакуация. Рано сутринта сами са тръгнали да бягат част от жителите на ромската махала в Иганово. Изплашена млада жена с двете си деца е отишла чак на 7 км от селото. Единственото, което като евакуация е било организирано, е било автобус с около 70 души от община Карлово.

Няма яснота кога ще започне огледът на мястото, в самия епицентър на избухналия тази сутрин цех 835, в който е имало около 500 термобарични гранити, които са били от същата продукция, като от взривилия се склад на 21 март. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който също бе на мястото.