Спират ТИР-овете по магистралите преди празниците и в края им?
Спират ТИР-овете по магистралите преди празниците и в края им? / netinfo

В последния работен ден преди коледните и новогодишните празници и в последния почивен ден да се забрани движението на ТИР-ове по магистралите. Тази идея лансира в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на „Автомагистрали” ЕАД Антон Антонов. Това е фирмата, която по договор с Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” отговаря за почистването на аутобана „Хемус” през зимата. Преди два дни в района на Витиня движението беше блокирано с часове, заради закъсалите в снега товарни автомобили.

„Над 300 тона сол сме хвърлили само в този участък от 17 километра за три дни – 4, 5 и 6 декември” – каза Антон Антонов. Той допълни, че ако фирмата не се грижи за критичните участъци с мостовете на магистрала „Хемус”, под мостовете ще е пълно със скрап от паднали коли. Имаме сол по прогнозите ни може би до средата на януари, поръчал съм още 500 тона сол, съобщи още Антонов. Въпреки че от страна на държавата признаха преди ден за забавени плащания и затова, че не са се разплатили с фирмата за дейността й по почистването, директорът на „Автомагистрали” ЕАД категорично отрече версията - техен бойкот да е довел до затварянето на аутобана за часове.

„Несериозно е, даже бих казал, че е безотговорно да се приказва по този начин! Договорът ни предвижда такава санкция, че един бойкот би излязъл прекалено скъпо на този, който си го позволи”, заяви Антон Антонов. „Да бяхте видяли тези мъченици, които 30 часа работиха, мръзнаха, не спаха, не ядоха и накрая бяха охулени – нашите хора от „Автомагистрали”, катаджиите и Гражданска защита”, допълни Антонов.

По повод координацията между отделните институции шефът на „Автомагистрали” ЕАД обясни, че фирмата по принцип работи много добре с полицията и местните катаджии.

Антон Антонов обърна внимание на предстоящия натоварен трафик около празницие - „Много се притеснявам от количеството автомобили, които ще тръгнат да излизат от София за празниците. Ами ако ги има и ТИР-овете, които също са решили да се прибират?!?” Той съобщи, че е разговарял на по-ниско ниво с представители на областната дирекция да се направи предложение - в последния работен ден и в последния почивен ден да не пътуват автомобили над 3,5 тона. Да се движат до микробус – едни ще са доволни, други – не, няма случай, в който всички да бъдат доволни, каза още директорът на държавното дружество. По думите му в европейските страни заради трафика през почивните дни било забранено тежкотоварните камиони да се движат по магистралите от събота сутрин до неделя през нощта.

В интервю за Дарик зам.-изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” инж. Живко Недев потвърди, че ще има санкции заради проблеми с почисването не само за тази фирма, която поддържа „Хемус”. Решението обаче ще се вземе след като създадената междуведомствена група се произнесе чия е отговорността и вината за блокирането на магистралата преди два дни. Според инж. Недев би могло от „Републиканска пътна инфраструктура” да поставят табели на магистралите коя точно фирма поддържа и почиства съответните участъци. Така шофьорите щели да бъдат наясно кой си и свършил работата и кой не.

„Защо да имам против такова предложение – когато хората са доволни, ще ни четат с удоволствие на табелите, а когато са недоволни ще ни засипват с обаждания” – каза по повод тази идея директорът на „Автомагистрали” ЕАД Антон Антонов.