Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Равначки потвърди, че във вторник е била извършена проверка от ГД "Национална полиция" и Европейската прокуратура. "Проверката касае проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен", каза Равначки.

Европейската прокуратура нахлу в „Булгартрансгаз“

От страна на ръководството е осигурен пълен достъп до информация и пълно съдействие, каза още Равначки. Той поясни, че е отнело повече от 10 часа. По думите му проверката тече и в момента и не може да даде повече детайли.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов благодари на ръководството на „Булгартрансгаз“ за професионалното поведение по време на проверките. "Както вчера, така и за в бъдеще, ще бъде оказвано пълно съдействие, както на България, така и на ЕС по отношение на извършваните проверки с цел установяване на обективната истина и защита на националните интереси на България", каза Малинов.

По думите му обществената поръчка е основен предмет на проверката - разширението на подземно-газово хранилище в частта му подземен фонд вече е била обект на проверка от Агенция "Държавна Финансова инспекция". Проверката е установила, че поръчката е направена с всички запазени законови изисквания. По думите му по договора няма никакви извършени строителни дейности.

Той призова темата да не се политизира и да не се използва за предизборна кампания. "Предвиждам още днес да разпоредя на органите на управление и на Българския енергиен холдинг и на „Булгартрансгаз“ изпълнението на договора да бъде спряно до приключване на проверката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня