Спират плана „Дянков за местенето на чиновници
Спират плана „Дянков за местенето на чиновници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството няма да изпълнява плана "Симеон Дянков" за местене на част от централната администрация от столицата в провинцията.

Премиерът Пламен Орешарски не одобрявал подобна реформа, защото била скъпа и неефективна, разказаха запознати пред "Труд".

Обмислял се вариант и дирекцията по туризъм към икономическото министерство, която единствена бе преместена в Пловдив през миналата година, отново да бъде върната в столицата.

Бившият финансов министър Симеон Дянков, който като вицепремиер в кабинета "Борисов" отговаряше за администрацията, планираше да прати няколко дирекции и агенции в други градове на страната.

Конкретни решения обаче бяха взети само за дирекцията по туризма и за Агенцията по рибарство и аквакултури, която бе преместена в Бургас. След бунт в Агенция "Митници", чиито служители изразиха несъгласие да се местят в Русе, тогавашният премиер Бойко Борисов спря реформата.

Съдбата на дирекцията по туризма най-вероятно ще се реши през следващите месеци. Първоначално идеята на БСП бе тя да бъде отделена от мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, като се създаде отделна агенция, но след това се отказаха.

В бранша се говори, че дирекцията ще бъде върната в столицата догодина. Проблемът обаче е, че в Пловдив бяха назначени с конкурс много нови служители, тъй като част от столичните чиновници отказаха да работят в друг град.

Идеята за местене на администрацията на Столичната община в сградата на земеделското ведомство, която бе лансирана от няколко управления, също се замразява.