Спецслужбите притеснени от данни на Комисията по досиетата
Спецслужбите притеснени от данни на Комисията по досиетата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Спецслужбите и разузнаването са притеснени от данните, които Комисията по досиетата би могла да оповести и затова се върна закриването й на дневен ред. Тази хипотеза изрази пред bTV Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата.

По думите му индикации от парламента за закриване няма, но се чуват намерения от председателя на вътрешната комисия. Според Костадинов явно се е стигнало до момент, когато трябва да се предадат архивните документи от НРС и Военна информация, които могат да „притесняват някого".

По думите му от години се протака и отлага връчването на архивите на Националната разузнавателна служба в комисията и дори е имало среща по този повод в комисията по досиетата. „Още 2006 г. законодателите прецениха да се даде възможност разузнавателните служби да се приготвят за това подаване на документи и дори беше уреден начина на предаването им.

Когато започна тази проверка до 2010 г. ние стигнахме до момента в който се стигна до спецслужбите. Води се кореспонденция, последва и среща през април се срещахме и с президента."

„Службите не искат да предадат документите си и явно се притесняват", обясни Костадинов, уточнявайки, че от общите данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност това са около 35 на сто от данните.

По темата за бъдещите проверки и досиета, които трябва да се осветлят той посочи, че тепърва ще бъдат проверявани приватизираните компании и фирмите или лицата, които са ги приватизирал, както и ще има проверки здравните заведения в страната.

По решение на 40-то НС единствено нашата комисия се отчита пред НС на всеки 6 месеца, заяви Костадинов и посочи, че се стараят максимално с цифри и с проценти да отразят това, което е свършено и това, което предстои.

Не съм в позицията да доказвам колко много работа върши комисията или не. Винаги сме готови да дадем информация, каза още Костадинов.