/ БГНЕС
МВР показа снимки от претърсванията във връзка с обвинението срещу Баневи
Прокуратурата даде подробности след ареста на Баневи във Франция
99452
Прокуратурата даде подробности след ареста на Баневи във Франция
  • Прокуратурата даде подробности след ареста на Баневи във Франция
Специализираната прокуратура продължава да издирва документи за източването на предприятието „Полимери“ от бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения Банева. Двамата бяха задържани в Ница заради подозрения в данъчни престъпления и присвояване. В къщата на Баневи в столичния квартал „Бояна“ са намерени оригинали на документи, които прокуратурата ще проверява, както и огромно количество злато и скъпоценни камъни.

МВР показа снимки от претърсванията във връзка с обвинението срещу Баневи

БГНЕС


Разследването е започнало от дружеството „Полимери”, приватизирано от Банев през 1998 г. Обиски и претърсвания имаше на много адреси в София и в района на Варна. „Дружеството буквално е обезкостено“, коментира на извънреден брифинг административен ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев: "Предмет или отправна точка на производството е приватизираният завод и по-точно неговото източване. Резултатът, който се е случил с "Полимери", а имаме данни и за доста други предприятия, е, че започва неговото източване по различни начини и стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало в завода".

Гешев разкри, че в имението на Баневи в "Бояна" са открити огромни количества злато, диаманти и други скъпоценни камъни: "Те я наричат корпоративна резиденция, въпреки че според свидетели там корпоративни клиенти никога не е имало и не са посещавали. Според свидетелски показания и документите, имението е построено с пари, източвани от различни предприятия на територията на страната. В стая са намерени оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. За нас това е ценното, защото за никого не е тайна, че парите от обезкостяваните предприятия са отивали в офшорни зони и сметки. Намерено е и множество злато и скъпоценности".

Арестуваха Николай и Евгения Баневи във Франция (ВИДЕО)

завод Полимери Девня
Dariknews.bg, Деян Герговски


Още подробности за липсващи документи и схеми с източване на активи на дружеството разкри наблюдаващият прокурор по случая Мария Дойчева: "Към момента са привлечени към наказателна отговорност господин и госпожа Баневи, като са повдигнати обвинения освен за сдружението по смисъла на член 321, алинея 6, и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 милиона, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева".

Междувременно в отворено писмо, подписано от пресцентъра на Евгения и Николай Баневи, се казва, че адвокатите им ще внесат възражения по обвиненията на специализираната прокуратура. В писмото се посочва, че семейството няма имение в Ница, а е наета къща с цел децата им да учат във Франция. Освен това, те възнамерявали да се прибират в България, като самолетните им билети били за деня на ареста.

Кои са семейство Баневи?

БГНЕС, архив


Николай Банев е основател на фонда „АКБ Форес“ през 1990 г., което притежава повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия, Република Македония. Пред 90-те години участва в масовата приватизация. През 2000 г. купува комплекс „Каваци“ и къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Веселие“ и „Черноморец“, резиденция Созопол.

Към 2016 г. Николай Банев е мажоритарен собственик на ФИК „АКБ Форес“ ХАД. Член е на УС на Българо-руската търговско промишлена палата. На президентските избори през 2016 г. Николай Банев се кандидатира за президент в двойка със Сали Ибрям. На изборите за евродепутати през 2014 г. Евгения Банева беше независим кандидат за член на Европарламента.

"Полимери" АД е приватизирано от Николай Банев през 1998 г. От 2010 г. обаче дружеството не работи, а 2013-а то е обявено в несъстоятелност. Миналата година съдът потвърди, че трябва да бъдат изплатени и заплати на работници, които са останали с неизплатени възнаграждения. През 2017 г. пловдивската фирма "Хъс" закупи активите на предприятието за сумата от 14,5 млн. лева.

Досъдебно производство във връзка с дейността на приватизиран завод е образувано в Специализираната прокуратура
Снимка от претърсванията във връзка с обвинението срещу Баневи / МВР