Сотир Цацаров разкри и нова разработка „Таласъми”
Сотир Цацаров разкри и нова разработка „Таласъми” / снимка: БГНЕС

Няма данни за подслушвани протестиращи по разработката „Червеи", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

По думите му това важи за всеки, включително бивш министър-председател, който твърди, че е бил обект на специални разузнавателни средства (СРС).

Използването на СРС срещу протестиращи не е открито и по другото разследване, свързано с дирекцията "Сигурност" в МВР, за което главният прокурор заяви, че се е казвало "Таласъми". То няма връзка с "Червеи" и по него са били подслушвани телефонните номера на конкретен заподозрян - служител на МВР.

От ДАТО обаче са сигнализирали, че част от номерата не се използват от човека, за който е издадено разрешение, а от негови близки и роднини, обясни главният прокурор. Цацаров добави, че независимо от това или е продължено да се подслушват или в новото искане за прилагане на СРС отново са били посочени същите телефонни номера.

И в момента екип от прокурори извършва разпити и изземване на техника по разследването, свързано с "Червеи", каза главният прокурор. Вече временно отстраненият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е разследвана за незаконно разрешаване на СРС, а служителят на ДАНС и бивш началник на дирекцията "Сигурност" на МВР Тодор Костадинов - за документни престъпления при изготвянето на искането за СРС. Цацаров заяви, че за него е било безсмислено да се иска отстраняването му от длъжност, защото в момента, в който е образувано досъдебното производство е изпратено уведомление, с което автоматично е отпаднал допуска му до класифицирана информация.

По този начин той не може вече да изпълнява длъжността, която заема в момента.

Главният прокурор заяви, че разследващите не смятат, че Костадинов е действал самостоятелно и се търсят и хората, дали нареждането да се изготвят исканията за СРС.